Formy do odlewów
Main Menu
Formy PET
Formy wyprodukowane zostały z tworzywa miękkiego PET. Dla każdego użytkownika, w każdym wieku, formy te są bezpieczne. Za ich pomocą można odlewać różne materiały. Masa nie powinna przekraczać temperatury większej niż 60*C oraz mniejszej niż 0*C, ponieważ forma może ulec uszkodzeniu w innych temperaturach.
Wykonanie
- Najlepszy gips do odlewów to gis chirurgiczny, ceramiczny, stomatologiczny lub modelowy;
- Do wody wsypujemy gips w stosunku woda: gips 1:3, po czym dokładnie mieszamy;
- Konsystencja, którą powinna mieć masa gipsowa to konsystencja ciekłego miodu lub gęstej śmietany;
- Z uwagi na większy udział wody, czas tężenia jest wydłużony oraz generuje powstanie pęcherzyków powietrza;
- Dodając do wody barwnik (pigment rozpuszczalny w wodzie lub farba) otrzyma się zabarwioną masę gipsową;
- Masę gipsową, która jest dokładnie wymieszana, należy wlać do formy, jednak wypełnić trzeba tylko jej część, po czym formę wstrząsnąć kilkakrotnie, spowoduje to pozbycie się pęcherzyków powietrza;
- Następnym krokiem jest wypełnienie całej formy aż po brzegi, tutaj również należy wstrząsnąć, po czym odstawić do tężenia przez 30-40 min;
- Wieszaczek można wcisnąć, gdy masa zaczyna tężeć;
- Twardych chłodnych odlewów nie wolno wyciskać, ponieważ mogłoby to spowodować ich zniszczenie, należy je „wysypać” z formy, po czym wygładzić brzegi papierem ściernym lub nożem;
- Wszystkie rodzaje farb nadają się do malowania gotowych odlewów, jednak farby akwarelowe zapewniają najlepszy efekt;
- Przed przystąpieniem do malowania, cały odlew zwilżyć trzeba wodą; pracę zaczynamy od akwareli z dużą ilością wody, po czym stopniowo zagęszczamy farbę;
- Nałożyć trzeba kilka warstw farby;
- Przed wilgocią i kurzem należy nałożyć lakier zabezpieczający na wysuszoną powierzchnię;
- Formy nie wydzielają szkodliwych substancji przy kontakcie z żywnością oraz są bardzo trwałe;
- Do odlewów z czekolady również nadają się doskonale;
- Czyszczenie forem odbywa się przy użyciu letniej wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń.